Hva Slags Lys er Best til Portrettfoto?

Hva slags lys trenger man til portrettfoto?

– Litt om lyssetting

Forskjellig lys har forskjellige kvaliteter

Lyssetting har alt å si for resultatet

 

Det beste lyset er det man har for hånden. Det er derfor fotografer ofte reiser med bager fulle av lamper og blitzlys.

Hva som bestemmer hvilket som er det beste til hver enkelt fotografering bestemmes delvis av hvilken stil man ønsker på portrettene og delvis av  ansiktet og huden til den som fotograferes. Lys handler om å manipulere høylys og ikke minst skygger, så derfor er det veldig individuelt hvilken belysning som passer forskjellige ansikt best.

Godt dagslys kan være det fineste lyset som finnes, og mange fotografer legger mye arbeid i å kunne gjenskape disse egenskapene med “kunstig” lys.

Som fotograf er det imidlertid ofte viktig å ha lys-oppsett som er konsistent. Slik at man kan få samme resultat gang på gang uavhengig av lokale man skal rigge opp i – eller hvordan været er ute.

Portretter i blitzlys

Jeg bruker nesten utelukkende blitzlamper til portrettfoto, med “myke” softboxer eller paraplyer som gir skarpt lys, men med fine skygger. Grunnen til dette er at blitz gir mye lys (mye energi) og er forholdsvis enkelt å kontrollere, slik at jeg kan bruke samme oppsett og få samme resultat gang etter gang. Dette er spesielt viktig dersom kunden ønsker lik stil på bilder, som vi kanskje tar over flere år.

Bedriftsportretter er en helt annen ting i dag enn for noen år siden, hvor de hadde stilen til passbilder. Nå er etterspørselen en helt . Stilen er kanskje mer uformell, men bildene skal også fortelle en historie og vise personlighet ut over det å kun «vise ansiktet».

Portretter i dagslys

Portretter tatt i godt dagslys kan være noe av det fineste som er. Ofte vil øyet like lys som er noenlunde likt det som vi er vant til å se. Annet kan ofte virke unaturlig. Som oftest vil en forsøke å finne en plass utenfor direkte sollys. Direkte sollys kan ofte være for skarpt og få modellen til å bli blendet. Andre ting å være obs på er også hvor lys faller på bakgrunnen. Ofte er man i en location-setting når man bruker naturlig lys, og derfor vil også lysspill på bakgrunnen også være viktig.

Hardt lys og mykt lys

Hardt lys oppstår når lyskilden er relativt liten i forhold til motivet og skaper skarpe, markante skygger. Dette type lys er ideelt for å fremheve teksturer og skape dramatiske effekter, vanligvis sett under direkte sollys eller fra en punktlys kilde.

Mykt lys oppnås når lyskilden er stor i forhold til motivet, og det skaper myke, jevne overganger mellom lys og skygge. Dette type lys er ideelt for å redusere kontraster, jevne ut hudtoner og gi et mer smigrende utseende. Mykt lys oppstår ofte i overskyet vær eller når lyset passerer gjennom diffuserende materialer.

Som fotograf handler det ofte å finne en balanse mellom disse to lyskvalietene, for å få god kontrast i bildet, men samtidig beholde noe av de flatterende kvalitetene til det myke lyset.