Hvilke Klær er Best på Portrettbilde?

Tips til klesvalg for portrettbilde

Hvorfor klær betyr noe for resultatet

For et portrettbilde så er klærne absolutt et viktig element. Derfor er valg av klær viktig av flere grunner. I tillegg til lyssetting, bakgrunn og uttrykk på portrettbildet så er det med på å utgjøre helheten i portrettet.

For det første er klærne viktig for totalinntrykket på portrettbildet fordi de bidrar med farge og kontrast. For det andre så er det karakterskapende eller karakterunderbyggende. Klesvalg sier noe om hvem vi er og hvilken rolle vi har.

Sist, men ikke minst så påvirker vårt klesvalg hvordan vi oppfatter oss selv. Forsking viser at ved å kle oss pent, så føler vi oss ikke bare mer viktige, men vi blir også gladere.

portrettfoto, portrettfotograf, bedriftsfotograf

Hva skal jeg ha på meg til portrettfotograferingen?

 

Det er to ting som er viktig å spørre seg:

 

1. Hva er bransjestandarden innenfor mitt yrke?

Hver industri har sin «standard». Ser du på nettsiden til advokatfirmaer, meglere eller de som driver innen finans, så er det ofte mer formelle antrekk som gjelder og forventes. Selv om den formelle stilen kan være tonet noe ned, så gjelder penskjorte og dressjakke. Kanskje slips. Er det snakk om en bedrift som driver innen medisin, så kan man vurdere relevant bransjeuniform, for eksempel labfrakk hvis man jobber i et laboratorie.

2. Hvem er det som skal se bildene?

Portrettet vil bli sett av mange mennesker. Det kan være drømmekunden eller drømmearbeidsgiveren. Derfor bør klærne man har på portrettbildet være noe man kunne hatt i et fysisk møte med disse personene. De aller fleste vil ta seg tid til å stryke skjorten og se over håret en ekstra gang. Kanskje til og med besøke frisøren.

portrettfotograf, fotograf oslo, fotograf drammen, portrettfoto, linkedin bilde, headshot, headshots
portrettfoto
studioportrett, studioportretter, eiendomsmegler, portrettfotograf, bedriftsfotograf, ansattbilder

Tips til antrekk

Nå som vi forhåpentligvis har blitt litt klokere på hvilken retning vi skal ta i klesveien i forkant av portrettfotograferingen, så kan jeg komme med noen ytterlige råd.

Etter å ha fotografert tusenvis av portretter så ser man hva som fungerer og hva som ikke fungerer så godt. Dessverre er det noen ganger sånn at det som ellers fungerer veldig godt «live» ikke fungerer like godt i kamera. Derfor så råder jeg alle som jeg skal fotografere til å ta med skift, så man har noe i backup.

Ting som spiller inn på resultatet er også form, farge og kontrast på klærne. Sitter klærne bra på kroppen? Er det tekstur der? (spesielt viktig på mørke eller lyse klær) Hvordan er kragelinjen? Ermene? Ofte skal et portrett beskjæres tett, slik at antrekket vil kuttes. Derfor vil de detaljene som faller innenfor rammen være desto viktigere. 

Men husk at det først og fremst er ansiktet som skal trekke oppmerksomhet.

Konkrete råd for hvordan man skal kle seg til portrettfotografering:

  • Det er umulig å komme med regler som vil passe for alle. Ingen regel uten unntak gjelder også her.
  • Bortsett fra at klærne må være rene, hele og strøkne.
  • Du må føle deg vel i de klærne som du skal fotograferes i.
  • Bruk mørke klær for kontrast. Spesielt om bakgrunnen er lys. Mørke klær vil også være kontrast til ansiktet.
  • Lysere klær for lett og friskt uttrykk.
  • Klær med sterke farger kan være med på å gi "punch" i et portrettbilde. Men fargene må harmonere med hudfarge og bakgrunnsfarge.
  • Klær med trykk, mønster og logoer er vanligvis noe man bør unngå.
  • Hold tilbehøret enkelt. Det er ansiktet som skal trekke oppmerksomheten.
  • Snitt og passform kan ofte oppleves annerledes på bilder enn i virkeligheten.