Forskjellige typer Portrettfoto

Forskjellige Portretter

 

En liten guide for deg som skal bestille portrettfotografering – her er fire ting å ta stilling til.

1. Hvilket Format

  • Portrettformat – eller klassisk passfoto har portrett-format. Det vil si at de står på høykant!
  • Landskapsformat er som du sikkert da har gjettet – et liggende format som er bredere enn det er høyt.
  • Kvadratisk er da helt kvadratisk.

Grunnen til at man bør tenke over hvilket format som er ønskelig har med bruken av bildene. Ofte så har websider et ønsket format, og jeg ser at det blir mer og mer populært å gå over til landskapsformat for å benytte seg av bredden på skjermene. Ofte er det ikke krise å kutte til de ulike formatene, men om man har en preferanse så er det best at man tar det «i kamera» på opptaksdagen.

2. Hva slags Utsnitt

Ønsker dere et tett utsnitt hvor ansiktet er mest i fokus, eller ønsker dere å ha med mer av personen. Portretter kan være alt i fra «passbilde» til helfigur. Det mest vanlige er tett på ansiktet eller 1/2-figur (fra ca navlen og opp) eller 3/4-figur (fra ca låret og opp)

3. Hvilken Stil

Formell vs. Uformell – eller kanskje noe i mellom?

Noen bedrifter har egne retningslinjer på hvordan de ansatte skal fremstå og være kledd på portrettene. Kanskje er det egen dresscode som gjelder, og i noen tilfeller finnes det «corporate guidelines» som definerer hvordan bildene skal se ut. Er det mørk dress og slips som gjelder, eller er det opp til hver enkelt å kle seg slik de ønsker?

Skal de se utstråle seriøsitet, eller er det viktigere å vise imøtekommenhet og kanskje ha et lite smil?

Her er det ingenting som er feil slik jeg ser det, men det kan være en idé å diskutere dette så bildene står i stil med de verdiene som bedriften ønsker å fronte utad.

4. Hvordan Bakgrunn eller Miljø

Ofte så har jeg med ulike bakgrunner til å ta portrettene på – som oftest vil det være hvit eller grå, men alle farger kan skaffes. Noen ganger kan det være en spesiell signalfarge som bedriften ønsker skal brukes. En ren, ensfarget bakgrunn er klassisk fordi det gir all fokus på personen. Det er også lett å skape samme bilde hvis feks det kommer nyansatte til som skal ha like bilder.

Andre ganger er det ønskelig å ta bildene i et miljø for å fortelle en historie ut over den rene, ensfargede bakgrunnen. Det kan være at man tar portrettene ute eller i et kontormiljø eller et anner sted som vil føles relevant.

Under så finnes det eksempler på ulike kombinasjoner – og du vil nå forhåpentligvis ha en idé hva man jobber ut i fra når man skal ta portrettbilder.

Her er en copy/paste liste som du kan bruke i mailen under planleggingen:

Format:

Utsnitt:

Stil (formell/uformell):

Bakgrunn/Miljø:

No Comments

Post A Comment